De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) bericht u over de proces-letsel/schade. Alle IKB PSB erkende pluimvee vang/laad bedrijven zijn door de NVWA aangeschreven. Ze attenderen op het persbericht van 3 maart 2021 dat de NVWA per 1 mei 2021 de uitvoerende vangploeg een boete op zal leggen als blijkt dat er meer dan 2% vangletsel wordt geconstateerd, na de plukker, op de slachterij.

Vele NVPSB-leden hebben pluimveehouders (juridisch) bijgestaan bij eerder opgelegde NVWA-vangletselboetes. Omdat vang/laad bedrijven zich als deelnemer van het proces ook betrokken/verantwoordelijk voelen. Echter waren Pluimvee Service Bedrijven geen partij in die zaken, het was tussen pluimveehouder en NVWA. In navolging heeft de NVWA nu gemeend om naast de boete aan pluimveehouder, ook eenzelfde boete zal opleggen aan de Pluimvee Service Bedrijven.

Al jaren zijn de leden van de NVPSB de mening toegedaan dat het eventuele letsel dat geconstateerd wordt in de slachterij na de plukker, een “proces-letsel/schade” betreft.
Proces-letsel/schade wordt door de NVWA achteraan de slachtlijn als vangletsel vastgesteld. Vangletsel is slechts een bepaald klein onderdeel in het hele traject/proces tussen pluimveehouderij, het verladen, het transport en de slachterij.

Alle NVPSB-pluimveevang- en laadbedrijven willen hun verantwoordelijkheid voor het deelstukje vangen op het pluimveebedrijf nemen. Dit is het moment van vangen totdat de container en/of krat gesloten wordt. Alle handelingen/stappen daarvoor en daarna vallen buiten de verantwoordelijkheid van de IKB PSB pluimveevang/laadbedrijven.

IKB PSB erkende pluimvee vang/laad bedrijven wijzen deze aangekondigde NVWA-handelswijze wederom met klem af. Ieder NVPSB pluimveevang/laadbedrijf zal integraal en afzonderlijk deze vangletselboetes gaan aanvechten.

NVPSB-pluimveevang/laadbedrijf en het pluimveebedrijf kunnen in overleg treden om voor 1 mei duidelijkheid te verkrijgen (geen verrassingen nadien).

Met deze informatie wil de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven iedereen in de pluimveeketen informeren.
Noot voor de redactie: Voor inlichtingen kunt u bellen met Jan Brok, tel. 06-128 43 814